Méhészet Blog: 2010. március

Szeretettel köszöntelek a Dávid Méhészet közösségi oldalán!

Csatlakozz te is a Dávid Méhészethez és máris hozzáférhetsz a feltöltött tartalmakhoz: érdekességekhez, képekhez és blog bejegyzésekhez, melyekből remélem sok érdekes és hasznos információt tudhatsz meg....

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 260 fő
  • Képek - 147 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 69 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Dávid Méhészet vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Dávid Méhészet közösségi oldalán!

Csatlakozz te is a Dávid Méhészethez és máris hozzáférhetsz a feltöltött tartalmakhoz: érdekességekhez, képekhez és blog bejegyzésekhez, melyekből remélem sok érdekes és hasznos információt tudhatsz meg....

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 260 fő
  • Képek - 147 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 69 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Dávid Méhészet vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Dávid Méhészet közösségi oldalán!

Csatlakozz te is a Dávid Méhészethez és máris hozzáférhetsz a feltöltött tartalmakhoz: érdekességekhez, képekhez és blog bejegyzésekhez, melyekből remélem sok érdekes és hasznos információt tudhatsz meg....

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 260 fő
  • Képek - 147 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 69 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Dávid Méhészet vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Dávid Méhészet közösségi oldalán!

Csatlakozz te is a Dávid Méhészethez és máris hozzáférhetsz a feltöltött tartalmakhoz: érdekességekhez, képekhez és blog bejegyzésekhez, melyekből remélem sok érdekes és hasznos információt tudhatsz meg....

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 260 fő
  • Képek - 147 db
  • Videók - 4 db
  • Blogbejegyzések - 69 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Dávid Méhészet vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Dávid Méhészet hírei - 2010. március

 

Mi ugyan hónapról hónapra kísérjük végig méhecskéim életét, de jó, ha tudod: őket nem a naptár, hanem a külső hőmérséklet irányítja. Gyakran elég néhány órás napsütés a legzordonabb februári télben, és máris kirepülnek a telelőcsomóból, és vidáman döngicsélnek a kaptárak körül. No nemcsak a közelgő tavasznak örülnek, hanem hogy végre kiüríthetik magukból a télen felhalmozódott bélsárt. Ezért nevezik ezt tisztuló repülésnek. Hiába szeretné Katókám, hogy tegyek be a kaptárba sok apró bilit, a méhek nem használnák, ők ugyanis sohasem piszkítanak be a kaptárba.

Tovább 

 

A virágport a virágokban található porzó termeli - ezzel termékenyíti meg a termőt. A méhek nemcsak nektárt gyűjtenek, hanem a virágpor is életük nélkülözhetetlen része. A méhek rászállnak a virágokra, szőrükre rátapadnak a virágporszemcsék. Időnként felszállva ezt lekefélik magukról és lábukon levő kosárkájukba csomókba gyűjtik. Ezután beszállítják a kaptárba, ahol lépekbe raktározzák.


A méhész a méhek lábáról a kaptárba való beszálláskor gyűjti le a virágpor egy részét egy szűkített, rácsos/hálós bejárattal, mely alatt gyűjtő van.

Tovább 

 

 

A folyékony aranyként csordogáló méz megbizsergeti az érzékszerveinket, látványa szemet gyönyörködtető, és már a szánkban érezzük a selymesen édes ízt.


Mindenben el tudom képzelni, amit édesíteni kell, de, hogy a hátamra folyassák?

Pedig a méz jótékony hatását a wellness paradicsomokban nemcsak belsőleg alkalmazzák, hanem magas vitamin, ásványi anyag és enzimtartalma miatt a bőr és a test szépítésére is bevetik. Mindig kitalálnak valami újat, gondolhatnánk, pedig a mézes masszázs nem új keletű dolog.

Utolsó hozzászólás

Dávid Méhészet üzente 13 éve

Ennek igazán örülök! Mindig jó olvasni arról, ha valakinek segítenek a mézes készítmények....

Tovább 

Hozzávalók:

8 gubarúd - kb. 70 dkg
8 dl tej
5 dkg vaj vagy margarin
pici só
5 dkg cukor
1 zacskó (1 ek) vaníliás cukor
fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg


15 dkg darált mák
6-8 dkg porcukor
4-5 ek méz
fél citrom leve

zsiradék a tál vagy tepsi kikenéséhez

 

 

A másnapos gubarudakat (vagy kiflit) felkarikázom, egy nagy tálba teszem.


A tejet egy kislábosban felmelegítem a vajjal, a sóval, a cukrokkal és a szegfűszeggel. Amikor jó meleg és a vaj is elolvadt benne, a tál folyamatos rázása közepette, szakaszosan ráöntöm a tejet.

Tovább 

Apa, Anya, Gyerekek, kaptárak és keretek 

 

...... mondhatnám viccesen, ha a Dávid család, s a Dávid Méhészet "fő összetevő elemeiről" szeretnék röviden nyilatkozni.

 

network.hu

 

 

Mert....



Apa a fő méhész...

Anya a fő méhészsegéd és kiüvegezési biztos...

a Bátyám közel annyit repked, mint méhecskéink együttvéve... :)

 

a Mézeskislány s általános díler pedig én vagyok... ;)

Édesapámat gyermekkora óta érdekelték a méhek.

 

1989-ben egy rokona hagyatékából vásárolt kb. 10 db méhcsaládot, s kezdett el ezekkel a "szorgalmas népekkel" közelebbi ismeretséget, barátságot kötni....

 

Kezdő méhészként igyekezett minél több írásos szakirodalmat tanulmányozni, hogy minél többet tudjon meg méhecskéi szokásairól, táncáról, s mindennapjairól. (Ez a mai napig így van. Hazalátogatásaim alkalmával nincs olyan alkalom, hogy bele ne botoljak a ház valamelyik részében egy-egy méhészettel kapcsolatos szövegrészletbe, képbe, díjba, vagy éppen egy mézes üvegbe :))

 

Édesanyám, mint jó háziasszony, "belecsöppent" a mézezésbe....

Tovább 

Közelebbi ismerőseim különböző találkozásaink alkalmával szerintem már meg sem lepődnek azon, ha háti- vagy kézitáskámból a legváratlanabb pillanatban kerül elő valamilyen méhészeti termék... legyen az propolisz, vagy kisebb-nagyobb mézzel teli csupor, netán ha éppen mézesüvegekkel teli kézzel egyensúlyozva haladok el mellettük....

 

Ilyen (s persze nem csak ilyen) alkalmakkor előszeretettel faggatnak a méhek életéről, a méhészet mindennapjairól, s mézeink minőségéről.

Utolsó hozzászólás

Dávid Judit üzente 13 éve

További képek a "Mézes díjak, elismerések" c. mappában láthatók....

Tovább 

Egyik kedves ismerősöm hívta fel figyelmemet a következő részletre:

 

"Nem kell fakírnak lenned és a jóga törvényei szerint, nyakatekert és erőszakos gyakorlatok szerint élned: de azt hiszem, helyesen cselekszik, aki hajnalban, felkelés után a nyitott ablakhoz áll, s néhányszor mélyen lélegzik az orrán át, tüdejét teleszívja sz üve, reggeli levegővel, kimossa és kiszellőzteti tüdejét a dohányfüst, a szobalevegő, kimossa tisztátalan páráitól. Valamint kell adni a tüdőnek is.

Utolsó hozzászólás

Dávid Judit üzente 14 éve

Kedves György... Köszönöm figyelmességedet :)

Tovább 

 

A méz ikrásodása, avagy kristályosodása egy olyan természetes folyamat, mely fizikai változások egymásutánja következtében történik (történhet).

 

network.hu

Ilyenkor a mézet alkotó cukorfélékből (szőlőcukor és gyümölcscukor) az arra hajlamos cukrok (szőlőcukor) kezdenek el kristályt építeni. Hogy miért? Mert a méz valójában egy túltelített cukoroldat, amiben több mint 70% a cukor és kevesebb mint 20% a víz. A cukorféleségek önmagukban is különböző arány mellett alkotnak vízzel telített oldatot, a szőlőcukor 47%-os, míg a gyümölcscukor 79%-os oldata telített.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu